Hot-pot, gorący kubeł – jak zawał tak zwał. Żarcie przednia klasa

Tradycyjny hotpot – lokalny przysmak. Do wrzącego przez cały czas garnka w środku stołu wrzuca się mięso, warzywa, pierogi i owoce. Po kilku minutach wyciąga się je do miseczki z mieszanką oleju i przypraw. Hotpot, 火锅, jest jak kochankowie, z jednej strony łagodny, a z drugiej pikantny. Za hotpot z dodatkami (więcej niż 15 różnego rodzaju), herbatę i ryż zapłaciliśmy w sumie 182 RMB co na głowę daje 18 yuan czyli 9PLN. Luks. Z dodatków, które wzięliśmy było: chiński arbuz, coś na kształt włoskiej szynki crudo, grzyby, chińskie ciasto noworoczne, tofu, dynię, pierożki i masę innych rzeczy. Wszystko hen hao chi!

Krzysiek (潘立夫)

Krzysiek (潘立夫)

Tłumacz, językoznawca, pasjonat języków, uwielbiający podróże i fotografie. Absolwent sinologii i anglistyki KUL. GVer

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>